perjantai 5. syyskuuta 2014

Kuka Ruu muka?

JabaDabaRuu!

Blogini nimi on lähtöisin uudesta suuresta ompeluinnostuksestani! Nimi sisältää myös innostukseni alkulähteen, kolme kuukautta vanhan Ruben-vauvani, lempinimen.
Ajatus ompelemisesta alkoi itää,  kun kesällä etsiskelin maastokuvioista bodya vaavilleni, mutten löytänyt mistään. Pohdin, että pakko varmaan sitten tehdä se ihan itse!

Oli muuten yllättävän vaikeaa löytää edes trikookangasta mistään maastokuvioisena. Metsolasta sitten löysin mustavalkoharmaata maastokuvioista trikoota (vaikka ajatuksissa oli ensimmäisenä sellainen vihreän sävyinen perinteinen maastokuvio.) Ostin kasapäin muitakin kankaita Metsolan lisäksi myös Sampsukka-nimisestä kangasliikkeestä netistä. Sampsukka myi myös ihania kangasmerkkejä tekstillä "Rakkaudella ommeltu".

En tietenkään heti lähtenyt kylmiltään ompelemaan bodya maastokankaasta, vaan pitihän sitä harjoitella ensin (ja ostaa ompelukone ja saumuri!) Tilasin siis myös Hobby Hallin alesta Singer-merkkisen ompelukoneen itselleni, ja väkersin aluksi vauvalleni viltin, pipon, töppöset ja tumput ihanasta kettutrikoosta, turkoosista froteesta ja joustocollegesta. Viltin takapuolelle uhrasin limenvihreän vohvelikankaisen vanhan päiväpeiton. Kanttauksissa yhdellä neulalla tehty ommel kulkee kuin humalainen polkupyörällä, mutta kelpaa Ruulle varmasti :D  Tossuihin ja muihin laitoin vuorikankaaksi vain trikoota, enkä tässä vaiheessa vielä hoksannut kuinka vuori laitetaan niin, ettei saumojen "rumia puolia" jää näkyviin resoria ommeltaessa. Kuviin en tietenkään rumia sisuksia laittanut :D Vilttiin olin ja olen erittäin tyytyväinen. Vohvelikangas teki viltistä "muhkean" oloisen, mutta leppoisen ja mukavan.Tossuihin löysin kaavan Lillaphantin blogista. Tumput, viltin ja pipon ompelin maalaisjärkeä käyttäen :)

Tämän jälkeen aloinkin harjoittelussa tositoimiin. Saumuria ei vielä ollut, mutta ompelukoneella aloin värkätä bodya harjoitukseksi. Löysin ihanaa pinkkiä valkokuviollista nansoa kirpparilta halvalla, ja ajattelin sen olevan hyvä harjoituskankaaksi. Harmi vaan, että kangas on aivan liian tyttömäinen pojalle, vaikka en yleensä kaihda pinkin tai muidenkaan "tyttövärien" käyttöä pojillani. Juoksin kirjastoon, ja lainasin nipun Ottobre Design -lehtiä. Mielestäni aivan huippulehti! Lasten vaatekaavoja löytyy jos jonkinlaisia!

Harjoitusbody onnistui kohtuullisen hyvin! Ruskeat kaitaleet ja resorit tein vanhasta trikoopaidastani, mutta siistiä jälki ei ollut, koska kaksoisneulaa en vieläkään omistanut, enkä ollut vielä tässä vaiheessa tajunnut kuinka kanttaus kannattaisi tehdä niin, ettei ommel lipsahtele nurjan puolen kankaalle. Nepparivehkeet olin tilannut myös aiemmin Kestovaippakaupasta netistä. Nepparien vastakappaleiden ja työkalun osien löytyminen ja asettelu oikein oli yhtä tuskaa ja sainkin pilattua harjoitusbodyn nepparit. Hakkasin neppareita jo osittain raivohulluuden ja epätoivon partaalla vasaralla, kun eivät meinanneet tarttua kiinni ja linttaantuivat vain käyttökelvottomiksi. Kaiken lisäksi niittasin ne väärinpäin. Lopuksi huomasin, että olin käyttänyt väärää vastakapaletta työkalussa, jolla nepparit kiinnitetään. Onnistuin pilaamaan noin kuusi neppariparia. Kiinnitysohjelappusessa oli erittäin epäselvä kuva, joten laitan mokani osittain sen syyksi. Innostuin sitten tekemään vielä housutkin. Ja pipon, tossut ja tumput. Valkoinen osuus on mieheni vanha t-paita :D


Mutta oppia ikä kaikki. Harjoitusbodyn tekeminen oli kuningasidea, koska muuten olisin pilannut uuden maastokuvioisen kankaani (ja hermoni) :) Ruu joutui malliksi tyttöjen vaatteille, eikä tykännyt yhtään. Taisi olla väsy ja nälkäkin, kun niin itkeskeli. Tai sitten miehinen ego koki kovan kolauksen tästä tyttömannekiinin työstä johtuen.

Ai niin! En halunnut enää tehdä tossuja kolmesta palasta resorin lisäksi (Lillaphantin kaavan mukaan), joten eräänä iltana piirtelin serveteille uusia kaavoja. Testailin ja testailin kuinka saisin hyvän mallin kahdesta palasta resorin lisäksi. Lopulta onnistuin, ja nämä kuvissa näkyvät pinkit harjoitustossut on tehty omalla kaavalla. Bodyn kaava on Ottobre-lehdestä 1/2012. Housut myös, mutta muokkasin kaavaa hieman.

Seuraavaksi laitoin ostoilmoituksen saumurista fb-kirppikselle, ja melkein heti kävi tuuri. Sain uudehkon vähänkäytetyn Singerin 70 eurolla, ja vielä lankoja kaupan päälle. Ah sitä onnea ja autuutta sekä saumurin hurinaa! :) Katsellaan myöhemmin lisää mitä sain saumurilla aikaiseksi :) Tällä hetkellä "ompeluasemani" on silityslaudalla. :D Mutta siihen saa helposti nuppineuloja pystyyn! :)

2 kommenttia:

  1. juhuu! onnea uudelle blogille! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Tuli aika paljon tekstiä, luulen että jää vähemmälle tulevaisuudessa, ja kuvat tulee olemaan pääroolissa :D

    VastaaPoista